Gelir İdaresi Başkanlığı'nın belirlediği standartlara uygun olarak geliştirilen e-Fatura ürünleri, faturaların dolaşımının dijital ortamda güvenle ve hızla gerçekleşmesini sağlıyor. e-Fatura, veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen ve elektronik belge biçiminde düzenlenen, VUK gereği bir faturada yer alması gereken bilgilerin içerisinde yer aldığı, satıcı ve alıcı arasında dolaşımını güvenli ve sağlıklı bir biçimde sağlamak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan uygulamadır.

Hızlı Uygulama ve Güvenli Kullanım

Ödeme kaydedici cihaz maliyetinden tasarruf

Sınırsız Yetkilendirme

Kolay Entegrasyon


Gelir İdaresi Başkanlığı'nın belirlediği standartlara uygun olarak geliştirilen e-Fatura ürünleri, faturaların dolaşımının dijital ortamda güvenle ve hızla gerçekleşmesini sağlıyor.

e-Fatura nasıl kesilir?

e-fatura kesmek için Gelir İdaresi Başkanlığı'na kayıt olup, ardından bir e-fatura mükellefiyeti oluşturarak, belirlenen standartlara uygun olarak elektronik ortamda fatura düzenleyebilirsiniz.

e-Fatura başvurusu nasıl yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi web sitesi üzerinden online olarak, e-Fatura mükellefiyeti için gerekli bilgiler ve belgeler ile e-Fatura başvurusunda bulunabilirsiniz.

e-Fatura iptali nasıl yapılır?

e-Fatura iptali, düzenlenen faturanın hatalı olduğu durumda, düzenleyen tarafından belirtilen süre içinde Gelir İdaresi Başkanlığı'nın e-Fatura portalı üzerinden yapılır.

Mevzuata uyumluluk 

e-Fatura ürünleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın belirlediği standartlara uygun olarak UBL-TR standardında ve elektronik belge olarak düzenlenen faturaların, belirlenen veri aktarım protokolü aracılığı ile gönderen taraftan alıcı tarafa iletimini sağlıyor. Faturaların elektronik belge olarak düzenlenmesi, iletilmesi ve muhafaza ve ibraz edilmesine ilişkin yasal çerçeve doğrultusunda, e-Fatura ile düzenlenen faturalar, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip bulunuyor. Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs şirketi statüsünde bulunan mükellefler, e-Fatura uygulamasından yararlanabiliyor.

Daha yüksek hız, daha düşük maliyet 

e-Fatura ürünleriyle e-Arşiv fatura gibi faturaların dijital ortama taşıyan işletmeler ödeme ve tahsilat süreçlerinde hız ve verimlilik artışı elde ediyor. Ayrıca kağıt faturaların basımı, gönderimi ve saklanması gibi işlemlerden kaynaklanan maliyetler de ortadan kalkıyor.

Çevre dostu fatura süreçleri 

e-Fatura ürünleri, kağıt kullanımının sona ermesiyle sağlanan maliyet avantajına ek olarak çevre dostu bir uygulama da sunuyor. Faturaların elektronik ortama geçmesiyle birlikte işletmelerde kâğıt kullanımı azaltılıyor ve her yıl yüz binlerce ağacın kesilmesi önleniyor.

Uyumlu Cihazlar

Bilgisayar

App Store

Google Play

e-Fatura İçin Sizi Arayalım

e-Fatura
Logo e- Fatura ve e-Arşiv ürünleri fatura işlemlerinizde operasyonel maliyetlerinizi büyük oranda azaltır. İşletmenizin faturalaşma süreçleri standardizasyona, hıza ve güvenliğe kavuşmuş olur.

4 Maddede

Neden e-Fatura ?

Sıkça Sorulan Sorular

Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs Şirketi statüsünde bulunan vergi mükellefi ticari kuruluşlar e-Fatura uygulamasından yararlanabilir.

e-Fatura kullanmak isteyen bir işletme öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığına yazılı başvuruda bulunur. Başvuru onaylandıktan sonra, ilgili Tüzel Kişiler için Mali Mühür Sertifikası alınır. Gerçek Kişiler için ise e-İmza'nın bulunması yeterlidir. (Gerçek Kişiler de isterlerse faturalarını mali mühür ile imzalayabilir.) Her kullanıcı, e-Fatura uygulaması üzerinde kendine ait bir kullanıcı hesabı oluşturmalıdır.

e-Faturada, sadece sistemde kayıtlı kullanıcılara e-Fatura gönderilebilir ve alınabilir. e-Arşiv uygulamasında ise e-Fatura kapsamı dışında kalan, dolayısıyla bu uygulamadan yararlanmayan firma ve tüketicilere de e-Arşiv Fatura kesilebilir. Ayrıca ikinci nüshası elektronik olarak muhafaza ve ibraz edilebilir.

e-Fatura çözümüyle faturalar elektronik ortama taşındığı için kağıt, baskı, posta ve arşivleme gibi maliyetler ve bunlara bağlı iş yükleri ortadan kalkar. Kağıt tüketimi minimum seviyeye indiği için her yıl yüz binlerce ağacın kesilmesi önlenmiş olur. Elektronik dağıtım sayesinde faturalama ve muhasebe süreçleri hızlanır, böylece zaman tasarrufu sağlanır. Gönderim süreçlerinin kolaylaşmasının yanı sıra, faturaların elektronik ortamda güvenli bir şekilde saklanmasıyla, fiziksel arşiv alanına duyulan ihtiyaç ortadan kalkar. Kesilmiş herhangi bir faturaya sonradan erişim ihtiyacı söz konusu olduğunda, ilgili fatura saniyeler içinde bulunabilir; fatura kaybı söz konusu olmaz. Diğer taraftan, faturaların hazırlanması sırasında anlık ve otomatik veri kaydı sayesinde hata oranı azalır.

e-Fatura uygulaması, elektronik faturaların sadece bu sistem içindeki mükellefler arasında gönderilip alınmasına imkan tanır. Dolayısıyla, e-Fatura mükellefi olmayan müşterilere genel hükümler doğrultusunda kağıt fatura ya da e-Arşiv Fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

eLogo Özel Entegratörlük Hizmeti; 7/24 aktif çalışan, hızlı ve güvenli bir sistem sağlar. Böylece, e-Fatura gönderme ve alma işlemleri teknik yeterliliğe sahip, Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan özel entegrasyon izni almış hizmet sağlayıcısı eLogo'nun bilgi işlem sistemi tarafından gerçekleştirilir.

Gönüllü olarak e-fatura kullanmaya başlayan işletmeler, e-defter kullanmak zorunda değildir. Ancak zorunlu olarak e-fatura kullanmaya başlayan işletmeler için e-defter geçiş şartları tıpkı e-fatura zorunluluğunda olduğu gibi geçerlidir.

İhracat faturası oluşturmak e-Faturaya geçiş için bir zorunluluk getirmemektedir. Fakat e-fatura mükellefi firmalar Gümrük Çıkış Beyannamesi kapsamı ile bir ihracat işlemi yaptıklarından bunu e-Fatura olarak olusturmak zorundadır.

e-Fatura uygulamasına geçiş yapan mükellefler kağıt fatura kesememektedir. Faturanın kesildiği  firma e-Fatura mükellefi ise e- Fatura değilse e-Arşiv Faturası kesmelidir.

e-Fatura Uygulaması kapalı bir uygulamadır. Bundan dolayı sadece e-Fatura mükelleflerine e-Fatura kesilebilmektedir.

Gönüllü geçişlerde yıl içersisinden e-Faturaya geçiş yapılması mümkündür.

e-faturaya  geçiç zorunluluğu kapsamında   Önceki yıllarda kademeli olarak önce 5 Milyon TL'ye, sonra da 4 Milyon TL'ye düşürülen limit, 2022 ve 2023 için 3 Milyon TL olarak belirlenmiş durumdadır. Buna göre 2022'yi takip eden hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 3 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-faturaya geçme zorunluluğu bulunmaktadır.

Uyumlu Logo Bulut Servisleri

Bulut servislerimiz ile ihtiyacınız olan çözümlere ulaşın.

Bulut

Logo Diva RETAIL

Perakende sektörünün ve müşterilerinin değişen ihtiyaçlarına ve çeşitlenen beklentilerine yanıt sunmak için geliştirilen Logo Diva RETAIL, gelişmiş özellikleriyle bulut üzerinden birçok farklı sürecin gerçek zamanlı yönetilmesini sağlayarak kullanıcılarına tüm satış kanallarında benzersiz müşteri deneyimi sunuyor.

Detay
Bulut

Logo Diva SHOP

Logo Diva SHOP, tek mağazalı ya da birkaç şubeli perakende işletmelerinde, kasa işlemlerinden stok, satın alma ve ön muhasebeye kadar pek çok farklı ön ofis ve arka ofis sürecini hızlı ve güvenilir bir şekilde, bulut üzerinde yönetmeyi sağlıyor.

Detay
Uyumlu Logo On-Premise Ürünleri

İş süreçlerinizi kolay, pratik ve etkin bir şekilde yönetin.

On Premise

Logo j-Platform

Orta ve büyük ölçekli işletmelerin tüm iş süreçlerinin uçtan uca, verimli ve etkin yönetilmesini sağlayan Logo j-Platform ERP, her an, her yerden erişilebilirken HTML5 web teknolojisiyle kullanıcı deneyimini en üst seviyeye taşıyor.

Detay
On Premise

Logo Tiger Wings

Logo Tiger Wings ERP, geniş modüler yapısı ve zengin fonksiyonlarıyla orta ve büyük ölçekli işletmelerin iş süreçlerini iyileştirmenin yanı sıra web üzerinden kullanım sayesinde sürdürülebilir verimliliği her an, her yerde destekliyor.

Detay
On Premise

Logo Netsis 3 Enterprise

Zengin iş fonksiyonlarına sahip kurumsal ERP ürünü Logo Netsis 3 Enterprise; büyük ölçekli işletmelerin, holdinglerin, karmaşık üretim ve ayrıntılı planlama süreçleri yürüten sanayi işletmelerinin ihtiyaçlarına uygun kapsamlı çözümler sunarak işletmelerin verimliliğini destekliyor.

Detay